Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
Home / ЗДРАВЕ / Всеки трябва да знае тази неподозирана истина свързана с COVID-19, която ще ни предпази от вируса

Всеки трябва да знае тази неподозирана истина свързана с COVID-19, която ще ни предпази от вируса

Опасността от коронавирус е навсякъде около нас. Всички експерти са категорични, че най-добрите лекарства (като превенция) срещу COVID-19 са самоизолацията, но най-вече добрата хигиена.

От сутрин до вечер всички медици напомнят, че редовно трябва да чистим всички повърхности, до които се докосваме. Да не пипаме устата, носа и очите си.

РЕКЛАМА

Но като че ли най-много се повтаря мантрата, че много редовно и старателно трябва да мием ръцете си, за да не може бактериите на коронавируса да попаднат по тях, а от там и в организма ни.

Това добре, но сигурно на мнозина кожата по ръцете вече се е напукала ужасно много, станала е суха, а при някои дори е и прокървяла.

Но как да се спасим от този ужас? Е, от jenata.blitz.bg намерихме безценни съвети на дерматолози, които разкриха как да се спасим от сухата кожа на ръцете, които мием по десетки пъти на ден заради COVID-19.

„Зачервяването, сърбежът, микропукнатините, микро-изтръпването или усещането за парене много често възникват от употребата на продукти, съдържащи алкохол и, уви, могат да доведат до контактен дерматит“, предупреждават дерматолозите.

Те са категорични, че в идеалния случай трябва да използвате дезинфектант, в чийто съставки трябва да има глицерин, пропилен гликол, масла и алое вера. Добре е в него да няма етил (алкохол денат), а да е с изопропил (изопропилов алкохол). Последният действа по-нежно върху кожата и също така е безмилостен към инфекциите.

„Ако кожата е много чувствителна, опитайте се да намерите антисептици с хлор – в списъка с компоненти тя ще бъде на първо място.

Гледайте не само колко дълго миете ръцете си, но и какво. Вместо класически сапун използвайте такъв от етерични масла или течен сапун за суха и чувствителна кожа.

Не забравяйте да изсушите ръцете си след измиване: дори и малки капки вода допълнително ще дразнят сухата кожа“, казват още дерматолозите.

Те съветват в интервалите между приложението на антисептици използвайте крем за ръце – с глицерин, масло от шеа и авокадо и алое вера. Колкото по-често, толкова по-добре, но това задължително трябва да става поне три пъти на ден.

„Чистият вазелин ще защити и омекоти кожата. Той е широко достъпен в аптеките и козметичните магазини и работи чудесно като защитно средство. Но само за превенция, той се използва само ако все още няма признаци на контактен дерматит.

Заедно с вазелина можете да използвате и глицерин без ароматни добавки, който също се продава в аптеките. Прилагайте и двете средства вечер преди лягане или докато седите пред телевизора“, споделят още лекарите.

Те са категорични, че най-добрите средства за спасение, особено ако вече са се появили пукнатини или зачервявания по кожата на ръцете, са емолиенти (емолигенни регенериращи средства за чувствителна кожа). Най-често срещаният е декспантенол (крем или мехлем). Нанасяйте го на дебел слой преди лягане – като маска за ръце.

Facebook Comments

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *