Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
Home / ДОМ / Вижте защо никога не трябва да миете пилето преди да го сготвите- това може да ви отрови

Вижте защо никога не трябва да миете пилето преди да го сготвите- това може да ви отрови

Британският вестник Дейли Мейл съобщава, че според мнението на редица експерти, ако измиете пилето преди да го сготвите, сериозно нараства опасността да се натровите.

Изследвания на Британската агенция за стандарт на храните доказват, че само половината хора знаят как точно се приготвя пиле преди да бъде сготвено.

РЕКЛАМА

Според Агенцията миенето на сурово пиле сериозно ще ви застраши от хранително натравяне заради бактерията Campylobaster, с която водата се свързва по време на миенето. Когато измивате пилето, вие всъщност разнасяте тази бактерия навсякъде по него.

Campylobacter е най-честата причина за хранително отравяне във Великобритания.

280 000 души годишно получават отравяне с тази бактерия, което е повече от заразените със салмонела, листерия и ешерихия коли взети заедно. „Главният път на инфекция е чрез храната и напитките. Най-честият източник на тази бактерия са заразените птици. Бактерията се предава на хората чрез недостатъчно готвене, но и с миене на суровото пиле“ – заявява професор Сара О`Браян от Института по инфекции и световно здраве към университета в Ливърпул.

По нейни думи, за да се зарази човек с Campylobacter, са необходими само 100 микроорганизми от бактерията в сравнение с 10 000, които са необходими при зараза със салмонела.

Най-рискованите групи, които са застрашени от заразяване с Campylobacter, са децата под 5-годишна възраст и хората, които приемат антиацидни медикаменти.

При натравяне бактерията причинява синдром на дразнимото черво, който силно отслабва имунната система и атакува нервните клетки. Това от своя страна може да предизвика артрит и дори парализа.

Експертите съветват пилешкото месо да се съхранява, опаковано в долната част, така че да не капе върху други храни.

Пилето не се измива в суров вид, тъй като при термичната обработка, всички микроби ще изчезнат.

След приготвяне на пилето задължително трябва да измиете ръцете си и всички прибори, които сте използвали, с топла вода и препарат.

Facebook Comments

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *