Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
Home / ЗДРАВЕ / Симптоми на инсулт при жените, които често пренебрегваме

Симптоми на инсулт при жените, които често пренебрегваме

Симптоми на инсулт при жените, които налагат мигновено да се посети лекар

При инсулт има внезапно нарушение на мозъчното кръвообращение, което възниква в резултат на запушване или разкъсване на кръвоносните съдове в мозъка.

РЕКЛАМА

Симптоми на инсулт при жените

Това заболяване днес се счита за най-често срещаните поражения на централната нервна система при хората в зряла възраст. Според статистиката, всяка година инсулт се появява при 0,1 до 0,4% от населението и е лидер сред причините за временно или постоянно увреждане, както и причина за смърт.

Причини за инсулт при жените

Към днешна дата, се смята, че причините за инсулт са прогресивни патологии на сърдечно-съдовата система (хипертония, аритмия, атеросклероза, проблеми с кръвоносните съдове), ендокринни проблеми (диабет).

Роля оказват възрастта и пола, какти и съпътстващите соматични заболявания и инфекции.
Въпреки това, според статистиката, инсулт на възраст от 18 до 40 години е по-вероятно да се развие при жените, отколкото при мъжете.

Ето рисковите фактори за инсулт при жените:

-дълго време прием на орални контрацептиви
-по време на бременност (поради по-високите нива на естроген, което води до повишаване на съсирването на кръвта и образуването на тромби)
-при продължителни пристъпи на мигрена –тютюнопушене след 30 години (причинява вазоспазъм и интоксикация, допринася за развитието на коронарна болест на сърцето и дегенеративни процеси в съдовете на главния мозък)
– хормонални нарушения.

Инсултът при жените се провокира от стрес, повишено физическо или емоционално напрежение, синдром на хроничната умора, хранителни разстройства.
При остър исхемичен инсулт има запушване или разкъсване на мозъчен съд. По този начин мозъчните неврони умират.

Симптоми на инсулт при жените – какво се усеща?

Тези симптоми са по-трудно различими при жените, в сравнение с при мъжете – често младите жени пренебрегват първите признаци на нарушено мозъчното кръвообращение (преходна исхемична атака), така че нивото на смъртност при жените е доста високо. Инсултът причинява необратими последици – парези, парализи, вестибуларни нарушения – световъртеж и нестабилност на походката, както и нарушения на речта.

Ето най.честите „нетрадиционни“ симптоми на инсулт при жените:

1.Силно, внезапно главоболие със слухови или зрителни промени.
2.Виене на свят.
3.Говорни затруднения.
4.Нарушена памет и забравяне.
5.Изтръпване на крайниците или лицето; некоординираност.
6.Силна слабост.
7.Силна болка в гърдите, сърцебиене, задух и затруднено дишане.

Инсултът при жените се развива на фона на високо кръвно налягане, диабет, хиперхолестеролемия и атеросклеротични увреждания на мозъчните съдове, вродени или придобити сърдечни заболявания, аритмии, поликистозни яйчници, тиреотоксикоза и чести пристъпи на мигрена.

И така – всичко това е тревожно. мили дами, време е да посетите лекар, ако имате поне 3 от посочените симптома. Вашето здраве е в риск.

Facebook Comments

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *