Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
Home / ЗДРАВЕ / Китайско изследване за COVID-19 посочи за още тежки последствия от коронавируса

Китайско изследване за COVID-19 посочи за още тежки последствия от коронавируса

Епидемията COVID-19 предизвика масово нарушаване на модела на съня сред китайците. Докторите стигнаха до това заключение след двумесечно общонационално проучване сред хората на възраст от 18 до 90 години.

Нарушаването на моделите на съня се свързва предимно с ограничената мобилност, преминаването към отдалечен режим на работа, както и засиленото вълнение във връзка с епидемиологичната ситуация.

РЕКЛАМА

Според изследователите, ако преди избухването на коронавирус само 10% от населението на Китай е заспивало след полунощ, сега тази цифра надхвърля 50%. По ирония на съдбата, повечето от анкетираните не могат да заспят след полунощ, защото четат в социалните мрежи информация за здравословния начин на живот и как да се предпазят от COVID-19.

Всъщност, според статистиката на Toutiao, най-популярната онлайн услуга за новини в Китай, броят на нейните потребители, които са активни от един до два часа през нощта през последните два месеца, се е увеличил с 67%.

„Консумацията на голямо количество информация през нощта често води до възбудени състояния, което провокира нарушения на съня“, казва Хуан Жили, професор от университета Фудан.

Китайците също започнаха да стават по-късно. 28% от анкетираните съобщават, че се събуждат около 9-12 часа следобед. Това също е нездравословно, казват лекарите. Освен това в много региони на Китай хората започнаха да спят по-дълго.

Рекордът е поставен от жителите на провинция Хубей, където се е развила най-неблагоприятната епидемиологична ситуация. Те започнали да спят повече от девет часа на ден. На второ място е Пекин. Това също не е добре, подчертават лекарите. Факт е, че здравият сън за възрастни трае 7-8 часа. Спането твърде дълго събаря „вътрешния часовник“ и вреди на здравето, особено на храносмилателната система

Facebook Comments

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *