Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
Home / ЗДРАВЕ / Доц.д-р Велизар Шиваров посочи защо възрастните хора са рискови за COVID-19 и какво да пием, за да се предпазим

Доц.д-р Велизар Шиваров посочи защо възрастните хора са рискови за COVID-19 и какво да пием, за да се предпазим

Истината е, че нашата имунна система представлява съвкупност от клетки и молекули. За нейното правилно функциониране е нужно тези клетки да комуникират помежду си. Един от начините за това е чрез отделяне на различни белтъчни вещества, които ние наричаме цитокини.

Това са малки, белтъчни молекули, които се свързват с рецептори по повърхността на други молекули. В зависимост от вредителя съществуват клетки, които могат да насочат отговора в една или друга посока“. Това обясни пред Нова телевизия доц. Велизар Шиваров от Лабораторията по Клинична имунология към УМБАЛ „Софиямед“.

РЕКЛАМА

„Цитокиновата буря представлява свръх отговор на определени клетки от имунната система на човека. Основният играч в този случай са макрофагите, които живеят в тъканите на човешкия организъм. Те имат способност да засичат наличието на патогени. Има фактори, като възраст, които правят тези клетки по-реактивни“, посочва доц. Шиваров. По негово мнение, важно за COVID-19 е, че убива повече възрастни хора. Това се дължи на разгръщането на остър респираторен дистрес синдром при тях. „Имунната система е мрежа и много трудно можем да говорим за активиране на едно звено от нея.

По-скоро говорим за модулация. Не е добре да се взимат средства, които могат да спомогнат образуването на цитокини. Всякакви ваксинации в този период трябва да се избягват. Причината е, че ако човек се разболее съществува теоритичен вариант, при който заболяването да протече по-тежко“, добави доц. Шиваров. „Витамин D“ е нещо, което липсва на организма тези месеци. Той може да бъде приеман, без това да бъде абсолютизирано. Стимулирането на имунната система обаче, не е елементарен процес“, завършва доц. Шиваров.

Facebook Comments

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *