Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
Home / ЗАБАВНО / 15 традиции от света, които изненадаха всички

15 традиции от света, които изненадаха всички

Всички сме преживявали културен шок веднъж в живота си. Когато пътуваме до Египет например, може да се объркаме, когато булката се прищипва от приятелите си преди сватба, за да донесе късмет. Въпреки това всяка традиция може да ни научи на нещо ценно за страната и нейната култура.

Бтв24  ще ви запознае с 15 изненадващи традиции, които съществуват и до днес и продължават да ни озадачават.

РЕКЛАМА

1. Без тоалетна хартия, Индия

15 традиции от различни страни, които изненадаха целия свят

Много пътешественици ще бъдат изненадани да открият, че в Индия тоалетната хартия не се среща често в баните . Всъщност водата от малка кофа, намираща се до тоалетната, се използва вместо това да се измие след това. Използването на тоалетна хартия обикновено е лоша идея, тъй като може да запуши тръбите и да създаде допълнителни отпадъци.

2. Без използване на банята след брака, Индонезия

15 традиции от различни страни, които изненадаха целия свят

В общността на  Тидонг в Индонезия , брачна двойка не е позволена да ходи до банята в продължение на 3 дни след като се омъжи. Ако го направят, това се смята за лош късмет за брака им. Младоженците се наблюдават от членовете на семейството им, които гарантират, че не нарушават тази традиция, като им предоставят малки количества храна и вода.

3. Поздравете другите, като плюете, Масай

15 традиции от различни страни, които изненадаха целия свят

Докато плюенето се счита за грубо в много култури, в кенийското племе Масай това е обичайният начин да се поздравят и да се прояви уважение. Членовете на племето ще плюят в ръцете им , преди да ги разклатят , а те също правят това на новородени бебета или дори булка, за да ги благословят и да им донесат късмет.

4. Не подарявайте жълта роза, Мексико

15 традиции от различни страни, които изненадаха целия свят

Розите са чудесен подарък за показване на емоция почти навсякъде по света. Въпреки това, когато избират цвят, някои страни свързват специални значения с определени рози. В  Мексико е по-добре да се придържаме към традиционната червена роза, а не към жълтата роза, което означава смърт в мексиканската култура .

5. Разбиващи чинии преди сватба, Германия

Christian Conrad@RA_Conrad

Schön auf‘m Dorf! 😉

View image on Twitter

Няколко седмици преди немска сватба се провежда традиция, известна като  Полтерабенд . Гостите на двойката носят грънчарство, което е разбито в дома на двойката . След това булката и младоженецът трябва да почистят кашата, акт, който се смята, че носи късмет и насърчава работата в екип за предстоящия им брак.

6. Хвърляне на канела върху самотни хора, Дания

15 традиции от различни страни, които изненадаха целия свят

Стара традиция от Дания от 16 век продължава и до днес. Ако човек остане неженен на рождения си ден, приятелите му ще ги обсипят с канела . Традицията е препратка към датските търговци на подправки, които често не са имали време за брак поради пътуванията си през континента.

7. Пристигане късно, Венецуела

15 традиции от различни страни, които изненадаха целия свят

Независимо дали присъствате на събитие, среща или парти във  Венецуела , обикновено е хората да  пристигат по-късно от първоначално планираното . Венецуелците се радват на спокоен темп, когато става дума за бизнес, а за големите социални събития, които пристигат късно, просто означават голям вход.

8. Не пипайте чаши преди пиене, Унгария

15 традиции от различни страни, които изненадаха целия свят

Когато посещавате Унгария, човек може да се изненада, когато разбере, че хората не забиват чаши в бара . Тази историческа традиция идва от 1848 г., когато Австрия побеждава унгарската революция и се празнува, като цъка с очила. В резултат на това унгарците решиха да не свързват очила в продължение на 150 години.

9. Ухапване от мравки от куршуми, Бразилия

Satere-Mawe Tribe@BulletAnts_Mawe

Here is a photo of a young boy getting the woven Bullet Ant gloves put on him for the first time.

View image on Twitter

В бразилското племе Сатери-Маве , когато момчето навърши пълнолетие, той трябва да изпълнява традиционен танц, докато носи ръкавици, пълни с куршуми мравки . Тази церемония е особено предизвикателна, тъй като ухапването на мравка от куршум е една от най-болезнените ухапвания от насекоми в света.

10. Бънджи скочи за добра реколта, Вануату

На остров Петдесетница се казва, че ритуалът, извършван от мъжете, осигурява добра реколта. Чрез  скача високи дървени кули с нищо друго, освен лозя увити около глезените им, те вярват добра земя гмуркане може да подобри физическото здраве на човека и донесе късмет по време на сезона на сладък картоф реколта.

11. Носенето на смешни шапки, когато е несемеен, Франция

Във Франция на 25 ноември се празнува Сент Катрин , младата покровителка на неомъжените жени. На този ден жените навършили 25 години носят зелени и жълти шапки, които означават мъдрост и вяра . Докато някои „Катеринети“ празнуват деня с надеждата да се оженят скоро, други гордо приемат своя самостоятелен живот.

12. Хвърляне на вашите мебели през прозореца, Южна Африка

Sold Right Away Team@soldrightaway

They took the phrase „out with the old“ literally! In some parts of South Africa they throw old furniture out the window. #2018

View image on Twitter

В новогодишната нощ много страни празнуват с фойерверки, докато в Южна Африка съществува различна традиция от края на апартейда. За да звънят през новата година, хората изхвърлят мебелите си през прозореца и на улиците отдолу. Тази традиция се следи от полицейските сили, за да се гарантира, че никой не е пострадал.

13. Бизнес срещи в сауна, Финландия

15 традиции от различни страни, които изненадаха целия свят

Сауната е голяма част от финландската култура , служеща не само като историческо място за раждане, но и като  място за обсъждане на бизнес въпроси или дори политика . Всъщност в бизнес средите е обичайна традиция колегите или бизнес партньорите да ходят заедно в сауната и да разговарят в по-спокойна среда.

14. Плаче преди сватбата си, Китай

15 традиции от различни страни, които изненадаха целия свят

Докато в много култури сватбата е церемония, изпълнена със смях, в  Китай традиционната сватба е предшествана от  булката, която плаче месец преди да се омъжи . След няколко дни към нея се присъединяват майка й и други членове на семейството, за да покаже радост от бъдещия си брак.

15. Не използвайте лявата си ръка, Близкия изток

15 традиции от различни страни, които изненадаха целия свят

В редица страни от  Близкия изток поздравяването на някого или яденето с лявата ръка може да се счита за грубо и нехигиенично . Тъй като лявата ръка се използва за почистване на себе си, след като отидете до банята, се вижда, че мръсната ръка никога не се използва на масата за вечеря или да поздравява приятели.

Коя от тези традиции ви изненада най-много? Кои уникални традиции съществуват във вашата страна? Споделете вашите истории в коментарите!

Facebook Comments

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *